Close

Káva a její překvapivé účinky na lidské zdraví – je skutečně tak škodlivá?

ucinky_kavy

Káva. Neustále diskutované téma. Je opravdu tak škodlivá, nebo nám naopak prospívá? Skutečně může káva předcházet demenci? Jaké jsou její překvapivé účinky? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Nad kávou visí hned několik otazníků a rozčleňuje společnost do několika skupin. Někteří jí zbožňují a nevydrží bez ní ani den, jiní ji zase definitivně odsoudili. Jaká je tedy pravda o kávě a co všechno byste o ní měli vědět? 

O kávě se toho ví tolik, že jen těžko člověk hledá, kde by o ní měl začít. Pro začátek je však dobré si říct, že káva má mnoho přínosných účinků pro lidský organismus. Například dokáže potlačit chuť na sladké, čímž přispívá k hubnutí. Zároveň má ale také mnoho negativních účinků.

Jeden přínosný účinek je však dobře znám všem již po několik desítek let. Kofein, který je v kávě obsažený, dokáže krátkodobě stimulovat centrální nervový systém, a udržet nás tak bdělé a schopné lépe přemýšlet. Proto kávu pijeme především v práci, během studia nebo například během zkouškového období, kdy se učíme dlouho do noci. 

Kofeinem proti vzniku diabetu či Alzheimerovy choroby

V minulosti proběhlo a stále probíhá nespočet výzkumů po celém světě, které se snaží prokázat souvislost mezi kofeinem a prevencí některých onemocnění. 

Již dříve bylo prokázáno, že člověk, který pije přiměřené množství kávy, má nižší riziko rozvoje Alzheimerovy demence ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepijí vůbec. Káva dokonce prý dokáže vyčistit zmatek v hlavě u již probíhající demence. 

Dále by přiměřené požívání kávy mělo potlačit vznik diabetu 2. typu. Káva totiž obsahuje mnoho látek, které působí jako antioxidanty, a dokážou tak chránit buňky před poškozením. 

Dokonce je prokázané také to, že káva dokáže snížit riziko cévní mozkové příhody. Tou na celém světě utrpí 15 milionů osob ročně. Skoro až 6 milionu osob na ní zemře. V dřívější studio bylo sledováno 26 556 mužů, u kterých bylo prokázáno až o 23 % nižší riziko, pokud denně požívali až 6 šálků kávy. 

Káva dokáže potlačit chuť na sladké 

Ti z Vás, kteří kávu pravidelně požívají, zřejmě moc dobře vědí, že káva dokáže potlačit chuť k jídlu. Tím, že potlačí chuť k jídlu, se sníží náš příjem potravy. Máte-li někdy tedy chuť na sladké, stačí vypít šálek dobré kávy a Vaše chuťové pohárky budou maximálně uspokojeny, aniž byste museli sníst kus dortu. 

Kofein, který do těla dodáte zhruba 3 hodiny před nějakou fyzickou aktivitou, zlepšuje využití mastných kyselin z tukových zásob. Což zjednodušeně znamená, že se dříve a o něco snadněji začne odbourávat tuk

Kofein pro krásné vlasy i pleť 

Kofein dokáže zvýšit periferní prokrvení, čehož se hojně využívá především pro kosmetické účely. Vznikají tak nejrůznější kofeinové šampony, kapky či séra k posílení a prokrvení vlasových kořínků. 

Kromě vlasů však kofein prospívá také pleti. Kofein bývá často obsažen například v produktech, které mají za úkol povzbudit unavenou pleť obličeje a očního okolí. 

Káva dokáže i škodit 

Jedno se o kávě ví jistě. Káva je návyková. Což už se samo o sobě dá považovat za velké negativum. 

Kofein dále dokáže mít u konkrétních osob vliv na zvýšení srdeční frekvence. Může způsobit také překyselení žaludku, což vede k průjmům a dehydrataci. 

Dalším nepříznivým účinkem kávy je, že dokáže na našich zubech vytvořit nevzhledné skvrny, které jsou dokonce vytrvalejší, než jsou skvrny od tabáku.

Je tedy dobré užívat kávu? 

Na závěr je dobré si shrnout, jaké jsou tedy výhody a nevýhody užívání kávy. Určitě je rozumné kávu konzumovat pouze v přiměřeném množství. 6 velkých šálků silné kávy denně rozhodně není pro organismus vůbec nic dobrého. Naopak občasné užívání úměrného množství kávy dokáže mít pro tělo příznivé účinky.

Příznivé účinky konzumace kávy:

  • potlačení chuti na sladké → nižší příjem potravy
  • snadnější spalování tuku při fyzické zátěži
  • prevence vzniku různých onemocnění

Nežádoucí účinky konzumace kávy:

  • káva je návyková → můžete si na ni vytvořit závislost
  • dokáže zvýšit tepovou frekvenci nebo vést k překyselení žaludku
  • vytváří neestetické skvrny na zubech