Close

Pravda o cukru, která vám zlepší zdraví s minimem změn v životě (ověřeno!)

Pravda o cukru - jak zlepšit své zdraví (založeno na knize Pravda o cukru)

Cukr se stal neodmyslitelnou součástí naší každodenní stravy. Bez ohledu na to, zda si toho jsme vědomi, konzumujeme ho v překvapivě velkém množství. Na první pohled nevinný, ale jeho nadměrný příjem nám může postupně zhoršovat zdraví a způsobovat vážné potíže. Jaký vliv má cukr na naše tělo a jak si udržet stabilní hladinu glukózy, aniž bychom museli držet přísné diety? Jde to vůbec? Pojďme se na to podívat.

Milujeme ho, protože nám zvedá náladu a dává pocit energie. Cukr v mozku zvyšuje dopamin a je to tedy prakticky droga, proto je nám s ním tak dobře. Problém je, že jeho konstantně vysoké dávky nám postupně ničí tělo a fatálně narušují zdraví.

Cukr konzumujeme denně téměř ve všech potravinách a hotových jídlech. Někdy byste ani nevěřili, kolik cukru je v jídle, které si objednáte v restauraci. Bohužel, takový nápor cukru na organismus způsobuje různé zdravotní problémy od neustálých zánětů, přes cukrovku až po rakovinu.

Kniha, která mění hru

Před pár lety vyšla v češtině kniha „Pravda o cukru“, která popisuje jak cukr ovlivňuje kvalitu našeho života a nabízí 10 triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu cukru v krvi bez držení diety a můžete dál jíst své oblíbené potraviny. Autorkou knihy je Jessie Inchauspé, francouzská biochemička, vědkyně, přezdívaná „Glukózová bohyně“. Všechny triky, které v knize představuje, jsou tedy založeny na nejnovějších vědeckých zjištěních, které umí předložit formou velmi jednoduchých tipů. Řadě lidí se díky těmto jednoduchým trikům podařilo vyléčit se z cukrovky (z veřejně známých českých osobností například podnikatel a investor Radovan Vávra).

Kniha má 3 části. V první části autorka popisuje co je to glukóza, proč je důležitá, jak se k nám dostává a co způsobuje. Jde o 30 stran jednoduchého základu do světa cukru, který pomáhá pochopit následující kapitoly a důvod, proč nás to má vlastně celé zajímat.

Věděli jste, že škrob, vláknina, fruktóza a sacharóza jsou různé formy glukózy, že všem se říká sacharidy, a že za „cukr“ označujeme jen část z nich? Kde se která forma bere, v čem se liší a jak fungují, to vše Jessie popisuje v jednoduchém textu i pomocí náčrtků.

V dalších 20 stranách ve druhé části popisuje jev, který nám v těle cukr způsobuje, a tím je glykemická špička. Pokud zažíváte stavy jako neustálý hlad, neodolatelné chutě, chronickou únavu, špatný spánek, častá nachlazení, návaly a noční pocení, migrény či problémy s pamětí, velmi pravděpodobně to jsou krátkodobé následky častých glykemických špiček, které způsobuje nadměrný příjem cukru. Z dlouhodobého hlediska to mohou být problémy jako akné a jiné kožní problémy, rychlejší stárnutí a vrásky, deprese, střevní problémy, srdeční onemocnění, cukrovka, neplodnost, ztukovatění jater, zákal a další.

Vzhledem k tomu, co vše nám z konzumace cukru hrozí a zároveň jak málo stačí ke zmírnění glykemických špiček, je v zájmu nás všech věnovat pozornost opatřením, která povedou ke zdravějšímu životnímu stylu. A přesně o tom je poslední část knihy.

Třetí část je nejzábavnější, ale bez prvních dvou by nedávala smysl. Autorka popisuje 10 praktických triků, jeden po druhém. Ke každému přidává příběh ze svého života, nebo ze života jiných lidí, ukazuje v nich jednoduché grafy glykemických špiček s použitím daného triku a bez něj.

Nebudeme zde vypisovat všechny triky, ale pojďme se podívat na 2 z nich.

Trik číslo 1 – Jezte jídla ve správném pořadí

Glykemickou špičku ovlivňuje, v jakém pořadí se dostanou potraviny do žaludku. Když jako první sníte sacharidy (což jsou stejně škodlivé cukry, jako kterékoliv jiné), je to to nejhorší co můžete udělat. Cukry vám tak proudí do střeva rychle, bez přerušení a tím stejně tak i do krve a do buněk.

Existuje však správné pořadí, v jakém potraviny lze sníst a výrazně tak zploštit křivku. Nejprve si dejte potraviny obsahující vlákninu, pak bílkoviny a tuk, nakonec škroby a cukry. Vlákninu, kterou máme jíst jako první, představuje především zelenina, tou vždycky začněte. Další skupiny potravin jsou například tyto:

Vláknina (hlavně zelenina):

  • Psyllium
  • Lněná semínka
  • Květák
  • Brokolice
  • Chia semínka
  • Špenát
  • Rukola
  • Cuketa

Bílkoviny:

  • Vejce
  • Tuňák
  • Tvaroh
  • Krůtí maso
  • Kuřecí prsa
  • Losos
  • Řecký jogurt

Tuky:

  • Avokádo
  • Mandle
  • Sýry
  • Olivový olej
  • Ořechy
  • Máslo

Sacharidy:

  • Rýže
  • Brambory
  • Chléb
  • Těstoviny
  • Ovesné vločky
  • Kuskus

Koupit knihu na Alza.cz

ukázka z knihy pravda o cukru

Trik číslo 8 – Po jídle se hýbejte

Pro jakýkoliv pohyb potřebuje naše tělo energii. K výrobě energie může sice tělo využívat různé látky, ale glukóza je nejsnáze dostupná a nejrychlejší. To znamená, že čím více potřebuje energie, tím více potřebuje i glukózy. A přesně toto lze využít ke zploštění naší glykemické křivky.

Tento pohyb nemusí být nijak extrémně namáhavý. Stačí se po jídle jít trochu svižněji projít na 10 až 20 minut. Už i jen takový pohyb zmenší špičku, zmírní tlak na buňky a vaše tělo a budete zdravější. Chcete nebo potřebujete se po jídle na něco podívat v televizi, něco poslouchat, nebo z jakéhokoliv důvodu se nemůžete jít projít? Udělejte si 20 až 30 dřepů a máte vyhráno úplně stejně jako s tou procházkou.

Na tento pohyb po jídle máte relativně dost času. Můžete začít hned po jídle, ale čas máte až do 70 minut po jídle. Když se tedy půjdete projít nebo budete dřepovat mezi 0 až 70 minutami po jídle, pořád je to ještě prospěšné.

Pár cvičení pro inspiraci, která lze zařadit po jídle:

  • Kliky: 10–15 kliků.
  • Plank: 30 sekund, opakuj 2–3 série.
  • Dřepy: 20–30 dřepů.
  • Svižná procházka: 10–20 minut.
  • Chůze do schodů: pár minut, pár pater, lehké zadýchání.
  • Běh na místě: běhej na místě po dobu pár minut.

Koupit knihu na Alza.cz

Jessie mnoho svých poznatků a většinu triků popsaných v knize prezentuje zdarma na svém instagramovém profilu @glucosegoddess.