Close

Jak si zjednodušit život: 5 lifehacků, které vám ušetří až 45 h měsíčně

Jak si zjednodušit život

Hledáte způsoby, jak si zjednodušit každodenní život a získat více času na to, co vás skutečně baví? Rutinní činnosti jako nakupování, úklid, vaření nebo návštěvy lékaře mohou zabírat hodiny týdně. Přitom existují moderní řešení, která vám mohou výrazně ušetřit čas a energii. V tomto článku se podíváme na pět jednoduchých lifehacků, které vám mohou ušetřit až 45 hodin měsíčně.

Připraveni začít? Zde je pět způsobů, jak si zjednodušit život a ušetřit až několik hodin týdně!

1. Online nákupy (až 6 h)

Nákupy potravin v obchodech mohou být neuvěřitelně časově náročné a otravné. Psaní seznamu, cesta do supermarketu, hledání parkování, procházení přeplněných regálů a následné čekání ve frontě vám může zabrat spoustu času. Když narazíte na nepříjemnou prodavačku nebo jiného zákazníka, tak to může ještě otrávit zbytek dne. Tradiční nakupování je zdlouhavé a často frustrující, zejména když máte náročný pracovní den a ještě potřebujete zařídit nákup.

Online nákupy potravin však představují perfektní řešení. Místo toho, abyste museli vyrazit do obchodu, můžete jednoduše využít online obchodů a nechat si vše doručit až ke dveřím. Rozvoz potravin až domů šetří váš čas i energii. Stačí si jen vybrat z nabídky online obchodů a objednat si produkty z pohodlí domova. Tyto služby často umožňují doručení nákupu na konkrétní časový úsek podle vašich preferencí, takže máte naprostou kontrolu nad tím, kdy vám zboží dorazí a můžete si den podle toho zařídit.

Pokud byste do obchodu chodili jednou týdně, každý nákup by vám zabral zhruba dvě hodiny. Online nákupy zvládnete rychleji a tak vám mohou měsíčně ušetřit až 6 hodin, které můžete využít efektivněji.

Přehled některých online obchodů s potravinami:

2. Paní na úklid (až 8 h)

Udržování čisté domácnosti je nezbytné, ale zabírá hodně času a energie. Ať už se jedná o pravidelné vysávání, mytí koupelny nebo žehlení prádla, úklid může snadno spotřebovat hodiny týdně. Po náročném pracovním týdnu je to poslední věc, kterou chcete řešit.

Jedním z řešení je využít profesionální úklid. Můžete si najmout uklízečku na hodinu nebo dvě, která zajistí, že váš domov bude stále uklizený, aniž byste museli investovat svůj čas. Tyto služby si můžete naplánovat podle potřeby – týdenní, dvoutýdenní nebo i větší jednorázové úklidy jsou běžně v nabídce. Můžete využít jak profesionálních firem, které se úklidem zabývají, nebo si pomocí specializovaných webů můžete najít paní nebo studentku na úklid po své ose. Uklízečky se postarají o základní úklid, praní, mytí oken a další nezbytné činnosti, zatímco vy se můžete věnovat důležitějším věcem (hrát si s dětmi, venčit psa, pracovat, relaxovat, apod.). Někteří nabízejí vedle úklidu i hlídání dětí, venčení psů nebo péči o seniory.

Pokud běžný úklid trvá průměrně 2 hodiny týdně, služba vám může měsíčně ušetřit až 8 hodin, které byste jinak strávili prací doma.

Přehled některých webů s nabídkou úklidu:

Najměte si uklítečku a zjednodušte si život

3. Cvičení v pohodlí domova (až 10 h)

Pravidelné cvičení je klíčové nejen pro fyzické zdraví, ale také pro naši psychickou pohodu. Pohyb snižuje stres, zlepšuje náladu a pomáhá nám lépe zvládat každodenní výzvy. Endorfiny, které se během fyzické aktivity uvolňují, přinášejí pocit štěstí a energie. Kromě toho cvičení zlepšuje kvalitu spánku, podporuje soustředění a produktivitu. I když je váš denní rozvrh plný, je důležité si čas na cvičení udělat.

Chodit pravidelně do fitka může být ale časově docela náročné. Kromě samotného cvičení je tu balení a vybalování, cesta tam i zpět, hledání parkování nebo zbytečně strávené minuty čekáním na volné stroje. To vše může snadno zabrat několik hodin týdně, které byste mohli využít produktivněji.

Cvičení doma vám tento čas výrazně ušetří. Díky internetu máte na dosah ruky nespočet bezplatných tréninkových videí na YouTube, která pokrývají všechny možné druhy cvičení, od jógy, přes silový trénink, až po kardio a to vše v různé intenzitě, stačí si vybrat. Kromě toho existuje mnoho aplikací, které vám nabídnou strukturované tréninkové plány, jako je například Nike Training Club, FitOn nebo Seven, což vám umožní cvičit efektivně bez nutnosti členství ve fitku.

Aplikace a online videa mají velkou výhodu v tom, že si můžete cvičení přizpůsobit svým časovým možnostem a úrovni pokročilosti. Můžete si vybrat, zda chcete cvičit rychlé desetiminutové cvičení, nebo intenzivní hodinový trénink, a to vše bez opuštění domova. Další výhodou je, že často nepotřebujete žádné speciální vybavení – stačí podložka na cvičení a můžete začít.

Tím, že si zacvičíte doma, můžete ušetřit měsíčně až 10 hodin, které byste jinak věnovali přípravě a cestě do fitka. To vám nejen šetří čas, ale také peníze za členství a dopravu.

4. Online lékaři (až 1,5 h)

Když potřebujete navštívit lékaře, zahrnuje to cestu, dlouhé čekání v čekárně a samotné vyšetření ztrátu. Navíc, někdy se jedná o zdravotní problém, který vaši přítomnost vůbec nevyžaduje.

Online konzultace s lékařem vám umožňuje vyřešit zdravotní problémy rychle a pohodlně, bez nutnosti osobní návštěvy ordinace. Díky online chatu a videohovoru můžete svůj zdravotní stav probrat s odborníkem přímo z pohodlí domova a pokud potřebujete léky, získáte elektronický recept online, který vám pošlou do telefonu. Zdravotní konzultace online je ideální, pokud potřebujete rychlou radu nebo předpis na léky, ale nechcete ztrácet čas návštěvou ordinace.

Češi statisticky chodí k lékaři asi 11x ročně. Tímto způsobem můžete ušetřit měsíčně asi 1,5 hodiny, které byste jinak strávili cestou k lékaři a čekáním v čekárně.

5. Krabičkové stravování (až 20 hodin)

Vaření každý den nebo každý druhý den je ohromný žrout času a ne každého to zrovna baví. Plánováním jídel, nákupem surovin a samotnou přípravou je snadné trávit v kuchyni hodiny týdně. Zvlášť pokud se snažíte dodržovat specifický stravovací režim, fitness jídelníček nebo jiný dietní plán.

Krabičkové stravování je skvělým řešením pro ty, kteří chtějí ušetřit čas a zároveň jíst zdravě. Krabičkové stravování znamená, že vám doručí předem připravené porce přímo domů. Můžete si vybrat z různých typů jídelníčků, které je přizpůsobené vašim specifickým potřebám. Jídla jsou čerstvá, vyvážená a často stačí je jen ohřát, což vám umožní se vyhnout náročné přípravě i následnému úklidu v kuchyni.

Při 5 hodinách zabitých plánováním a vařením týdně můžete ušetřit až 20 hodin měsíčně.

Krabičkové stravování - zjednodušte si život